Zutphense Pracht compleet vernieuwd!

BrieZiet

Harm Edens nieuwe columnist

ZUTPHEN – Zutphense Pracht, het magazine over erfgoed, is compleet vernieuwd. Zowel de vormgeving als het logo hebben een restyling ondergaan en ook inhoudelijk is het magazine aangescherpt. Daarnaast is Harm Edens aangetrokken als columnist en is een nieuwe, vijfjarige, overeenkomst gesloten met Erfgoedcentrum Zutphen. De nieuwe editie van Zutphense Pracht ligt vanaf donderdag 29 november, in alle boekhandels van Zutphen en Warnsveld en Brummen.

Hoofdredacteur Brigiet Bluiminck: “Zutphense Pracht bestaat zeven jaar. Al die tijd is het magazine onveranderd gebleven. We konden op de oude voet doorgaan, maar niets staat eeuwig stil en wij ook niet. Zutphen is volop in beweging als het gaat om erfgoed. Monumenten worden toegankelijker en de erfgoedpartners werken sinds kort samen in het Erfgoedcentrum Zutphen. Dan wil je als toonaangevend magazine niet achterblijven.” Bluiminck zegt het daarom extra leuk te vinden dat Harm Edens, Zutphenaar én bekend van radio en tv, vanaf deze editie een vaste column heeft in Zutphense Pracht. “Harm houdt van Zutphen en ons erfgoed. Hij woont zelf in een monument en daarnaast houdt hij zich dagelijks bezig met duurzaamheid. Zijn eerste column heb ik met plezier gelezen. Wat mij betreft een mooie aanwinst.”

Samenwerking gemeente Zutphen
Daarnaast is op initiatief van de gemeente Zutphen deze week een prestatieovereenkomst afgesloten voor de komende vijf jaar. Wethouder Mathijs ten Broeke: “Zutphense Pracht is een vaste waarde geworden voor iedereen die geïnteresseerd is in erfgoed. Daarom hebben Stichting Zutphense Pracht en de gemeente Zutphen voor de komende vijf jaar afspraken gemaakt. De stichting wordt een belangrijke partner voor het erfgoedprogramma van Zutphen en zal het de spil zijn als het gaat om publicaties en projecten die de gemeente uitvoert op het gebied van erfgoed. De komende vijf jaar blijven we schrijven over al onze schatten: in en onder de straten van onze gemeente maar ook in de archiefkasten, depots, vitrines én natuurlijk bij de mensen thuis. Samen vertellen we zo het hele verhaal van Zutphen.”

In het nieuwe nummer staat onder meer een verhaal over Rodetorenstraat 16, Rozenhoflaan 16 én Spittaalstraat 70. Ook is er een artikel over Klooster Rondeel dat recent weer aan het licht is gekomen tijdens de opgravingen bij de fluisterboten. Stadsdichter Mas Papo vertelt over zijn favoriete monument en Filmtheater Luxor bestaat 100 jaar én is uitgeroepen tot Monument van het Jaar.